Luke 3: Damer

Elevene mine har heldagsprøve i norsk. Noen analyserer dikt eller noveller, andre skriver – forsøksvis – noveller sjøl. Og noen drøfter arbeidsmoralen til dagens unge. Felles for dem alle, er at de jobber hardt. Akkurat nå. Når de andre skriver, vil jeg også. Heldigvis har jeg fått en drøftingsoppgave til denne kalenderen av en svært god venn:

For eller imot damer.

Jeg bruker den skrivemalen jeg anbefaler elevene mine. Stikkord: innled, gjør rede for, drøft, konkluder og oppgi for all del kildene dine. Muligens inspireres jeg også litt av dem. Tekst betyr vev. Stemmene blander seg, og tastetrykkene i klasserommet er ekko av hverandre. Alltid.

Damer – et gode eller et onde?

«Vi är många / vi är hälften», het det i en sang på 1970-tallet (wikipedia.org), og det er sant. Damer er svært utbredt i samfunnet. I denne artikkelen vil jeg gjøre rede for dette omfattende fenomenet. Jeg vil også drøfte om damer er er gode eller et onde for enkeltindividet.

Ifølge bokmålsordboka kommer ordet «dame» fra det latinske ordet domina, som betyr herskerinne. Noen sånne har jeg møtt. I dag bruker vi imidlertid ordet mest som et synonym til kvinne, altså om en voksen person av hunkjønn, ofte i kontrast til en mann. En tredje forståelse av ordet dame er at det betegner en kvinnelig kjæreste, som når fulle mennesker roper «Ey, det er dama mi». Det er i den betydninga jeg vil drøfte damer.

Et viktig argument for damer er at de kan være med å dele. Dersom man har dame, kan man for eksempel dele husleia, oppvasken, barn, balkong og dyne (dersom man har dobbeldyne). Man kan også dele hemmeligheter, sorger og gleder. Det kan være praktisk, og også kjennes fint. Det er imidlertid ikke alle damer det passer å dele de største tingene, som husleie eller hemmeligheter, med. Likevel kan det være bra å dele mindre ting, som ei flaske vin eller en vits. Da slipper man å bli veldig full. Eller å le helt alene, som en gammel tulling.

Et annet argument for damer er at de kan ha fordeler. For å fokusere på de psykiske fordelene, kan de for eksempel være svært kloke. Når du har et øyeblikk hvor du er mindre klok, kan dama di da hjelpe deg til å se deg selv i et nytt lys, regne ut pensjonspoengene dine eller veilede deg i viktige livsvalg. Hun kan også være svært morsom, svært myk eller svært sterk. Alt dette er fordeler du kan trenge i fest og hverdag.

Damer har imidlertid ikke bare fordeler. Et viktig argument mot dame, kan være at du blir mindre fri. Kanskje vil du skrive om natta og sove om dagen, eller du vil reise et sted helt alene, eller bare være sur. Hvis dama di ikke liker dette, kan det bli konflikter, og når det blir konflikter, kan du ende opp uten dame. Da er jo problemet løst, tenker du kanskje, men da kunne du faktisk like godt latt være i utgangspunktet. Dette er nemlig også et argument mot damer: Det er fint når de kommer, men vondt når de går.

Et annet viktig argument mot damer, er at de ikke alltid er tilgjengelige. De kan være opptatt med viktige jobber, med andre damer, og i noen tilfeller også med menn. Dette problemet øker med alderen og begrenser utvalget ditt. Dette bildet sier mer enn tusen ord:

(Kommentar til læreren: Jeg vet at vi ikke trenger bilder i skoleartikler, og at når du sier at vi ikke trenger, så mener du rett og slett at vi skal la det være, men her er det både relevant og holdbart fordi det har noe med saken å gjøre. Kilde for bildet: Facebook.)

Det viser seg altså at det i realiteten ikke er hälften, likevel.

Når vi veier argumentene mot hverandre, ser vi at det på generell basis er nøyaktig like mange argumenter for og imot damer. I det enkelte tilfellet kan fordelingen imidlertid være ulik. Avslutningsvis er det også verdt å huske på at i spørsmål som disse, er det ikke alltid det hjelper å telle argumenter. Det hender at patos trumfer logos, som vi sier i norskfaget. Jeg snakker om forelskelse. Når det skjer, bør du lese denne artikkelen på nytt og minne deg selv på at fordelene alltid bør være flere enn bakdelene.

Kilder:

Sånger om kvinnor. https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A5nger_om_kvinnor. Lesedato: 03.12.2019.

Dame. https://ordbok.uib.no/perl/ordbok.cgi?OPP=dame&ant_bokmaal=5&ant_nynorsk=5&bokmaal=+&ordbok=bokmaal. Lesedato: 03.12.2019.

3 kommentarer om “Luke 3: Damer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s