I ei blomstereng sommeren 1942

Norge kjøper Josef Terbovens fotoalbum for rundt 60 000 kroner. Albumet inneholder bilder fra Terbovens reise til Nord-Norge og Finland sommeren 1942, melder NRK Trøndelag.

Tolv, tretten nazister i uniform i ei nordnorsk blomstereng. Noen ligger, andre hviler på albuen eller sitter i gresset. Det ser hyggelig ut. Noen prater med hverandre, noen lar sola skinne på glatte panner. Noen leser, én i ei avis, eller er det et politisk pamflett? Jeg leiter etter tegn på at de er nazister. De virker litt ensomme selv om de er sammen, som om de ikke varmer seg i hverandres selskap. Men kanskje er det bare det hvite lyset som får ansiktene til å virke harde.

Jeg blar gjennom mine egne bilder, finner mange bilder av mennesker i blomsterenger. På Hovedøya, i Sofienbergparken, langs Akerselva. På Hella på Kvaløya i Troms. Er det der nazistene tar en pause? De likner oss. Hvem andre lå med ansiktene sine mot sola sommeren 1942? Lå Gunvor Hofmo og Ruth Maier der vi ligger, i sola på Hovedøya? Hadde de to de samme rolige ansiktsuttrykk som nazistene, med lukkede øyne, som meg på ei eng på samme øy, nesten søtti år seinere?

Det er ikke bildene, ikke ansiktene som røper hvem som sender og hvem som blir sendt til gasskamrene høsten 1942. Det er ordene, tankene, ideologiene, viljene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s